„Една от основните задачи, която си постави 45-ият парламент беше да промени правилника и там се приеха няколко важни разпоредби, които ще продължат да действат и в сегашния правилник и предполагам, чер ще утвърдят отново, а именно да се прекрати тази порочна практика между първо и второ четене да се  внасят промени в съвсем различни закони“, заяви специалистът по конституционно право Симона Велева в студиото на bTV „Новият парламент: Какво следва?“.

Тя даде пример как чрез промени в Закона за търговското корабоплаване са направени изменения в Наказателния кодекс и се криминализирало споделеното пътуване, като накрая се е стигнало до вето на президента.

Снимка: btvnovinite.bg

В България се приемат годишно 130 закона и 800 подзаконови актове, което е безумно и показва, че  средата у нас е непредсказуема, никой не може да следи какво се случва, което плаши инвеститорите и предприемачите. Това е задача, която този парламент, трябва да реши, смята Велева.

Друга важна промяна в предишния правилник е задължението депутатите да качват своите законопроекти за обществено обсъждане, отбеляза конституционалистът и допълни, че правилникът на НС произтича от самата Конституция и е много важен.

За да се случи всичко това, 46-ото Народно събрание трябва да има по-дълъг живот, но политологът Петър Чолаков не е голям оптимист в това отношение и не изключва нови избори.

Снимка: btvnovinite.bg

46-ият парламент е не по-малко проблематичен от предишния. Сигналите сочат, че политическите сили не са готови за диалог. БСП демонстрира мускули, а ИТН не показват да са готови за разговори с другите, смята Чолаков.

Важни и показателни ще са консултациите за съставяне на кабинет при президента и там той може да влезе в ролята на медиатор, смята Велева.