Изключително улеснено вземане на големи решения като раздяла с територии и промяна на формата на управление, смесване на законодателна и съдебна власт, шиканиране на индивидуалната конституционна жалба – това са само някои от критиките, които отнесе проектът на ГЕРБ за нова Конституция на Република България. Публикуваният вчера документ се появи около 72 часа, след като премиерът и партиен лидер Бойко Борисов анонсира, че поема курс към Велико народно събрание и смяна на основния закон.

Даже и без задълбочен юридически анализ, мнозина заподозряха, че при писането на Конституцията скоростта е била основен приоритет и не всички аспекти на проекта са на най-високо правно равнище. Всъщност, около 88,2% от текста е на правното равнище на приетото през 1991 г., защото е директно преписан от сегашната Конституция.

Сред любопитните странични ефекти от това е, че ГЕРБ неволно са сменили герба на България. В проекта е оставено написаното преди почти 30 години: „Гербът на Република България е изправен златен лъв на тъмночервено поле във формата на щит“. Да, и ние не сме виждали такъв герб, защото, на фона на тежката полемика по темата в началото на Прехода, през 1995 г. Конституционният съд излиза с решение, според което гербът може да бъде доразвит.

Така стигаме до Закона за герба от 1997 г., който регламентира сегашната конфигурация с три лъва.

Конституцията междувременно така и не е коригирана в тази си част – даже и при подготовката на уж чисто новия основен закон. „Такъв тип технически грешки показват непознаването на практиката на КС, а и непознаването на същността на текстовете и на ценностните положения, които стоят в Конституцията“, отбеляза пред bTV експертът по конституционно право Симона Велева.

Социалните мрежи също имаха подчертано критично мнение за проекта на ГЕРБ.

1. Чукча писател

Голяма част от хумористичните колажи в социалните мрежи са посветени на правосъдния министър Данаил Кирилов.

2. Какво поръчахме, какво ни пратихте...

Всички познаваме това усещане - на картинка и по описание всичко е много хубаво, но в момента, в който продуктът се окаже на прага ти, се оказва, че той е нещо много по-различно.

3. Пак за -онова- чекмедже...

По-паметливите онлайн потребители вкарват целия конституционен сюжет в контекста и на други събития от последните месеци.

4. Всяка прилика с реално съществуващи лица е напълно случайна

5. Главите на проекта за основен закон всъщност са повече