С промяната в лидерския пост на АБВ се дава заявка, че е необходим по-агресивен стил. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV вече бившият председател на АБВ Константин Проданов. На 19 май на третия редовен конгрес на партията за лидер беше избран Румен Петков.

По думите на Проданов в случая няма драма, интрига или скандал. „Моят мандат изтече и не поставих кандидатурата си за следващ. Това не е импровизация, а обмислен ход, резултат от трезв анализ и колективно решение на цялото ни ръководство”, обясни той.

Според  него това е по-скоро осъзната необходимост, че политическата ситуация е променена и е необходима нова тактика. „Дошло е време за битка, ситуацията се е променила доста радикално в посока към повече агресия, повече настъпателност, повече крясък”, отбеляза бившият партиен лидер.

„Аз съм по-скоро дипломат и експерт. Има време за дипломатите и експертите, има време и за тези, които са калени в битките”, призна Проданов.

„Преценявам, че моето КПД е по-скоро в ролята ми на посланик на добра воля при разговорите с левите формации, при експертните разговори – там е моята сила”, подчерта той. „Румен Петков е човек на действието, моят стил е по-аналитичен”, обобщи Проданов.