Назрява конфликт между земеделските производители и ресорното министерство за директните плащания към фермерите след 2015 година.

Радослав Христов обработва 8 хиляди декара земя. Нарича новата схема за директни плащания "раздаване на пари на калпак".

„Това е начин, способ с европейски пари да се купуват гласове, защото никой политик не обича силните, мощните, добре организирани неправителствени организации. В крайна сметка трябва да се търси ефективност в раздаването и разходването на средства на европейските данъкоплатци, в това число и българските”, посочва земеделският производител.

Според част от големите земеделски организации, новата стратегия на министерството за разпределението на милиард и 200 милиона лева по директните плащания след 2015 година е скандална.

„Предварително си е било взето някакво решение как да изглеждат отделните схеми и така няма да имаме и обществено обсъждане, за да изглежда, че решенията са взети в резултат на широка публична дискусия”, заяви Светлана Боянова, Институт за агростратегии и иновации.

Недоволството на едрите земеделски производители е заради стратегията за стимулиране развитието на средните и малките стопанства, отговарят от министерството.

„Политиката на министерството е да подкрепя по-уязвимите, недофинансирани сектори, като животновъдство, растениевъдство в частта плодове и зеленчуци”, обяснява Снежана Благоева, дирекция "Директни плащания", МЗХ.

До края на юли България трябва да депозира в Европейската комисия концепцията за аграрната политика на страната до 2020 г.