В навечерието на 2 юни конфликт между Карлово и Калофер е на път да провали честванията на 140-тата годишнина от гибелта на Христо Ботев.

Причината - парите за ремонта на мемориалния комплекс - 300 хиляди лева, отпуснати специално от правителството за повода, не стигнаха до целта си.

В Калофер започват честванията на годишнината от гибелта на Ботев. Съвсем реалистична обаче беше заплахата събитията да не се състоят. Комплексът от години се нуждае от ремонт и парите бяха отпуснати от правителството. Ремонтът обаче не започва четвърти месец. Според кмета на Калофер тенденциозно и умилено ремонтът се бави.

На 4 февруари тази година с гайди и облечени в народни носии кметовете на подбалканските градове измолиха от премиера включително и 300 хиляди лева за ремонт на паметника на Ботев.

„Още първата сряда парите бяха отпуснати и гласувани от правителството и следващите 40 дена нямаше никаква реакция от община Карлово. Казвам го отговорно, умишлено забави нещата. Явно целта е да не стане, но няма как, царят дава - пъдаря не дава”, каза кметът на Калофер Румен Стоянов.

В града се създава напрежение.

Христина Ганева е един от строителите на комплекса. Той е открит точно преди 30 години и досега няма нито едни лев даден за поддръжка.

Ганева обясни, че подходът към паметника крие опасности, клати се стъпало. На маншета на лявата ръка има пукнатина и тя ясно се вижда и на рамото на дясната ръка също има пукнатини, които трябва да бъдат поправени.

От общината в Карлово, част от която е град Калофер, показаха документи, че парите са преведени на 23 февруари и днес са в специалната отворена за това сметка. Не отговориха на обвиненията на кмета, че умишлено се бавят.

„Мисля, че е избран в момента обаче тече срокът по обжалването, след това може да започне изпълнението”, заяви Светлозар Янков, общински съветник от ВМРО от Карлово.

Мемориалният комплекс е над 20 декара и проект за ремонта тепърва ще се прави.

Към калоферската община има тенденциозно отношение според кмета и защото за първи път за организацията на събитията около кръглата годишнина са отпуснати едва 4000 лева. Досега от Карлово са отпускали по 7000.

Присъствието на екипа на bTV явно даде резултат, защото веднага след репортажа при кмета на Калофер дойдоха представители на избраната фирма, за да го уверят, че договорът за започването на ремонта ще бъде подписан на 9 юни.