Концесионният договор между Столичната община и ВиК дружеството "Софийска вода", ще бъде удължен с 8 години и 4 месеца, съобщиха от дружеството. 

Той ще действа до февруари 2034 г. Настоящата концесия трябваше да приключи през 2025 г.

Преди три години столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че договорът със "Софийска вода" няма да бъде удължаван, а в началото на 2020 г. ще се направи комисия за описване и приемане на активите на дружеството. Това обаче така и не стана. 

Формалният мотив за по-дългия срок на концесията е, че е нарушен икономическият баланс на договора, се съобщава в доклада, с който се предлага промяна на договора между СО и "Софийска вода".

Посочено е също, че ако договорът приключи след три години, то общината ще трябва да организира нова процедура за отдаване на ВиК инфраструктурата на концесия. 

Срокът от 8 години и 4 месеца е избран, тъй като това е възможно най-дългият период по закон, с който може да се продължи концесията.

До 2034 г. "Софийска вода" се ангажира да инвестира 634 млн. лева във ВиК мрежата. 

337 млн. лева от инвестициите ще са за покриване на регулаторните изисквания за качество на водата. Около 165 млн. лева са за ангажименти за вложения, които вече са поети от дружеството за периода до 2025 г. За разширяване на канализационната мрежа са предвидени 113 млн. лева, които са включени по искане на общината. Останалите средства са за постигане на енергийна независимост на дружеството и за други инвестиции.