Обявената в несъстоятелност компания „Ню Геймс“ на разследвания бизнесмен Васил Божков ще съди държавата в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Това става ясно от справка на сайта на Софийски градски съд по делото за несъстоятелност на фирмата, чрез която беше организирана „Национална лотария“.

На закрито разпоредително заседание от 25 февруари 2021 г. е било разпоредено на временния синдик на „Ню Геймс“ да подпише от името на компанията проект на жалба до съда в Страсбург и „да упълномощи Адвокатско дружество „Екимджиев и партньори“ чрез адвокат Михаил Тихолов Екимджиев и адвокат Катина Владимирова Бончева, да осъществяват от името на „Н.Г.с“ АД (н) действия по процесуално представителство и защита в производството пред ЕСПЧ“.

Вероятно дружеството ще търси обезщетение от държавата за начина, по който беше прекратена дейността му и бяха отнети лицензите му.

„Национална лотария“ поиска да бъде обявена в несъстоятелност още през февруари 2020 г., след като „Ню Геймс", която беше организатор на играта, се оказа със запорирани сметки, забранена със закон и на практика не можеше да прави плащания, защото ще извърши престъпление, обясниха тогава от Софийския градски съд.

Решението за обявяване на фалит на „Ню Геймс“ беше взето януари тази година, но съдът прие за начална дата на неплатежоспособността 27 февруари 2020 г.

Междувременно много от спечелилите в игрите на „Национална лотария“ заведоха дела, след като спря изплащането на парите им. Срещу Васил Божков има повдигнати редица обвинения от прокуратурата, сред които „за ръководител на организирана престъпна група, за принуда за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство и престъпление по служба“.

Бизнесменът също е завел редица дела срещу държавата, едно от които е за конфискацията за колекцията му с антики, а друго – за отнетите му хазартни лицензи.