Административният съд в София отмени отнемането на лиценза на „Еврофутбол“. Решението на магистратите беше качено в социалните мрежи от избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков, който има акционерен дял във фирмата. 

„Хунтата съсипа българска компания на четвърт век. Хиляди служители и партньори на „Еврофутбол“ останаха без работа и доходи“, написа хазартният бизнесмен. 

През март месец Държавната комисия по хазарт (ДКХ) отне за срок от три месеца лицензите на компанията. Решението беше на основание на текст от Закона за хазарта, който предвижда подобна мярка при просрочени публични задължения на дадено дружество в голям размер. 

В решението на съда пише, че преустановяването на дейността на „Еврофутбол“ е причинило вреди на всички служители, партньор и клиенти. „Оспореното решение е издадено при съществени нарушения на административно производствените правила и в противоречие с материалния закон“, се казва в аргументите на магистратите. 

Според съда невлезли в сила актове за установяване на публично държавно вземане (АУПДВ) не могат да бъдат основание за временно отнемане на лиценз за организиране на хазартни игри, а ДКХ няма правомощия да поиска от жалбоподателя обезпечение на публичните му задължения преди същото да бъде установено. 

Магистратите са осъдили ДХК да заплати на фирмата сумата от 50 лв. разноски по делото. Решението на съда подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. 

„С решението си съдът показа, че отнемането на лиценза на "Еврофутбол" е напълно незаконосъобразен акт и за пореден път изобличи методите за държавен грабеж“, коментира Божков. 

Бизнесменът с 18 обвинения заявява, че отговорност за отнемането на лиценза носят Владислав Иванов Горанов и пряко подчинените му ДКХ и Националната агенция по приходите.

Темата коментира и бизнесмена Цветомир Найденов, който има дял в дружеството. В социалните мрежи той написа, че основен виновник за отнемането на лиценза на "Еврофутбол" е Божков.