Национална детска болница може да има само в рамките на нова сграда на мястото на изоставения недостроен корпус. Това стана ясно от думите на строителния министър Виолета Комитова на брифинг в Министерския съвет. Правителството прие представители на инициативата за изграждането на болницата, които днес се събраха на протест.

„2004 г. се появява идеята за създаване на детска болница. Тогавашното НС е поискало експертни становища по въпроса, тогавашното МЗ е заявило, че недостроеният корпус, за който става дума, е негоден за използване. В резултат на това становище през 2011 г. влиза в сила Подробен устройствен план за цялата територия на Медицинска академия, съгласно който на мястото на недостроения корпус е предвидена чисто нова сграда. Влизането в сила на един ПУП е равно на закон“, обясни Комитова.

По думите ѝ след решението на МЗ да обяви обществена поръчка за детска болница, свързана със стария корпус и подписването на договор с изпълнител, сега 6 месеца всички участници са чакали съдействие от МРРБ да се изготви ПУП, в който да се появи отново старата сграда.

„За съжаление, в правния мир по смисъла на ЗУТ и на влезлия в сила ПУП, в един действащ план няма законова норма да се появи стара сграда (…) Какво можем да направим – можем в рамките на много кратък срок да издадем виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда на същото място“, подчерта министърът.

Шефът на МЗ доц. Стойчо Кацаров посочи, че ведомството е събрало нужните документи и чака решението на МРРБ. „Искам дебело да подчертая – МЗ гледа на нещата в големия им мащаб, в детското здравеопазване като цяло – изграждането и на най-хубавата болница няма да реши останалите проблеми на педиатричната помощ“, категоричен беше той.

Затова ще се работи и в останалите детски отделения в страната, а освен това ще бъдат коригирани цените на медицинските дейности, сред които педиатричните са едни от най-подценените.

Решението идва, след като експерти и граждани се обявиха против обществена поръчка, според която нова болница ще се изгражда върху започнат преди 40 г. строеж в двора на Медицинската академия.

Според инициативата „За истинска детска болница" - решението сега е първа стъпка към изграждането на нова педиатрия.