От Националната комисия за борба с трафика на хора предупреждават за рисковете при сезонна работа в Швеция. Късното узряване на боровинките в Швеция и тази година може да направи много хора жертви на трудова експлоатация, посочват комисията.

Припомня се за кризисната ситуация през лятото на миналата година, когато стотици български граждани се оказаха без препитание и средства да се завърнат заради слабата реколта на боровинки и късното узряване на плодовете.

По предварителни прогнози на шведските власти реколтата от боровинки през 2013 г. ще узрее по-късно, след края на юли, началото на август, а изкупните цени на плодовете ще са по-ниски поради очакваните по големи добиви и наличието на резерви от замразени плодове от миналата година.

Всички българи, които планират да работят сезонно в Швеция, трябва да знаят, че част от прекупвачите на боровинки (които са и шведи, и българи) извършват нелегитимно изкупуване на боровинки, като изкупните цени са трикратно по-ниски от реалните. Така много хора стават неусетно жертва на измама, а впоследствие стават и жертви на трудова експлоатация, предупреждават от Националната комисия за борба с трафика на хора.

От Комисията отбелязват, че в Швеция има категорични изисквания работниците да имат здравна застраховка, да разполагат със средства за първоначална издръжка и средства за завръщане в България, в случай че бъдат измамени и се окажат в безизходна ситуация.

През последните две години най-много хора са станали жертвана трудова експлоатация с обещания за добре платена работа в Германия, Белгия и Чехия, се казва още в съобщението.