Скандалът с имотите отекна и в кулоарите на Народното събрание. Всички засегнати депутати обявиха, че сделките са законни и са резултат или на заменки и доплащане, или купени с декларирани пари.

Чуха се призиви сделките да бъдат проверявани от компетентните органи. Президентът Румен Радев пък припомни, че вече е призовавал Комисията за борба с корупцията да навлезе в "старателно отбягвания периметър на властта".

В кулоарите и Вежди Рашидов, и Цветан Цветанов обясниха имотното си положение. Рашидов каза, че е декларирал всичко до стотинка.

„Вчера имах позиция, 900 евро не са непазарна цена. Проверете пазара, каквото искам, това ще си правя с парите, откъде накъде ще ви давам обяснение”, каза Вежди Рашидов.

„Има закони, които са спазени, има замяна, която съответства на българското законодателство, има доплащане плюс 100 000 лева съм доплатил да се нанеса в това жилище, не са преференциални цени, аз не знам на какви цени продават „Артекс”, каза Цветан Цветанов.

Обясненията му срещнаха реакция и от коалиционния партньор „Атака”.

„Все едно виждам „Кисинджър” 70-те години, совалките в Китай, плюс за апартаментите, не знам, не търгувам, но ако намерите нещо евтино и изгодно, 600 евро са ми много, но нещо ако има за 52 лева и 33 стотинки, продължавам да живея под наем, а малкият расте”, каза Волен Сидеров.

По повод зам.-министъра на спорта Ваня Колева, която също се оказа с апартамент в луксозната сграда, Цветанов, който й е кум, заяви, че мъжът на Колева е осми на световното по колоездене и има хубав бизнес.

Сделките за апартаменти на хората от ГЕРБ ще имат последици. С тях ще се заеме комисията за конфликт на интереси, но още никой не я е сезирал, уточни председателят й. Опозицията подкрепи идеята за преглед на сделките на властта.

„Има си органи, има си структури, нека се провери, нали затова са създадени, да проверяват нашите декларации. Дали е морално, или не – аз не съм морален съдник”, каза Хамид Хамид.

Президентът Румен Радев коментира, че казусът с имотите надхвърля конкретните случаи и пряко рефлектира върху доверието в институциите и държавността:

„Няма как тази антикорупционна комисия, която е назначена и контролирана от господин Цветанов, да разследва Цветанов по беззъбия закон наложен от самия господин Цветанов”.

В отговор на държавния глава в парламентарните кулоари Цветанов каза, че може да зададе на Радев много въпроси, на които той няма да може да отговори и отново го определи като "неформален лидер на БСП".

В писмена позиция от БСП обявиха, че "настояват Борисов да наруши мълчанието си и да изпълни заканата си, че няма да търпи съмнения за корупция около себе си".

По-късно стана ясно, че Комисията за конфликт на интереси към парламента е обсъдила ситуацията с апартаментите и е решила, че за момента няма да се занимава със случая, защото никой не я е сезирал официално. Тя ще се задейства едва ако някой й прати официален сигнал.