Не е бил постигнат напредък на заседанието на Съвместна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония.

„Досега бях убеден, че въпреки сериозните проблеми, въпреки фундаменталните различия, които съществуват между нас и колегите от Скопие, сме една Съвместна комисия по исторически и образователни въпроси, но от днешната 14-та поред среща, започвам да си задавам въпроса дали наистина е така“. Това каза съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония проф. Ангел Димитров на пресконференция в МВнР.

„Вчера нашите колеги категорично отказаха да водим какъвто и да е конкретен разговор, по конкретна историческа тема. Нещо, което е не само типично, но е и неизбежно за професионалните историци”, заяви проф. Димитров. Той съобщи, че трудно може да се постигне разбирателство за Гоце Делчев.

Проф. Димитров съобщи още, че през лятото Смесената комисия по исторически въпроси няма да има нова среща.

15-ата среща ще се проведе в средата на октомври. „Надяваме се, че летните месеци, ще дадат някаква възможност за преосмисляне“, каза проф. Ангел Димитров.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!