Сформирани са комисии за оценка на щетите от градушката в населените места край Карлово и Нова Загора по нареждане на министъра на земеделието Десислава Танева.

Представители на общинските земеделски служби започват още утре обследвания на пораженията. Те ще имат задача да опишат щетите на земеделските стопани, за да им бъдат изплатени в най-кратки срокове обезщетения.

От Изпълнителна агенция за борба с градушките съобщават, че в района на село Каравелово и в района на Нова Загора не са извършвани противоградови действия, тъй като те са извън защитавана територия.

Наводнени улици, паднали дървета, унищожена реколта в Новозагорско. Проливен дъжд и градушка откъснаха ниските квартали на Нова Загора.

Снимка: btvnovinite.bg

Ситуацията в Нова Загора и региона се нормализира след градушката. Следобед в района за около час се изсипа  50-60 литра дъжд на квадратен метър. Старата канализация не можа да поеме толкова много вода, така част от улиците се превърнаха в реки, а достъпът до края им се оказа  невъзможен.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Севдалин Спасов, ст. експерт в "Защита на населението", община Нова Загора потвърди, че дъждът, паднал на територията на община Нова Загора, е между 50-60 литра на квадратен метър.

Пороят не пощади и реколтата - в района на село Езеро са наводнени ниви.  

А в карловско градушката с големина на малък орех удари три села и порази земеделската им продукция.

За броени минути по обед дворовете в село Каравелово побеляват като при сняг.  7 часа по-късно ледените късове все още не са стопени. Градушката унищожава плодовете на лози и овошки. Тежки поражения са нанесени на земеделската реколта И в селата Певците и Богдан. Пострадали са  маслодайните рози.