Акция "Зима" продължава. Само за 10 дни глобите на пътя са почти 27 000. От следващата седмица санкции ще има и за тези, които не са с подходящи за сезона гуми.

Зимата е на прага ни, а КАТ продължава с масовите проверки дали сме подготвени  за сезона. Смяната на гумите само обаче не е достатъчна. Това е само част от зимния режим на автомобила. Какво още трябва да направим и колко ще ни струва?

Подготовката на охладителната система, със смяната на антифриз е между 50 и 80 лв., а концентрацията му трябва да отговаря на минималните температури у нас. Цветът на антифриза също е от значение.

„Не е желателно, когато заводът производител препоръчва антифриза да е син, да сложим червен и съответно трябва да се избягва смесването цветово на антифриза“, обясни механикът Димитър Стоилков.

Често пренебрегван фактор е течността за чистачки. Тя ще ни струва между 10 и 20 лв.  и също трябва да е съобразена с ниските температури, за да не замръзва.

„При новите автомобили, когато са с ксенон система, имат пръскалки и на фаровете е желателно да се купува по-хубава течност, защото иначе обикновената течност матира фаровете“, добави Димитър.

Желателно е да направим ревизия и на спирачната система: накладки, дискове, спирачни маркучи, защото това е най-важното в един автомобил, както и гумите, за които всички се досещаме, когато падне сняг.

Смяната на най-масовите - 15 или 16 цола, ще е между 50 и 60 лв.  В закона не се уточнява дали гумата трябва да бъде зимна, но трябва да бъде с грайфер - над 4 мм.

Ако гумите ни са износени, повече от позволеното, между 15 ноември и 1 март - глобата е 50 лв.