Полицията стартира акция "Зима". От понеделник започват масови проверки на пътя подготвени ли са автомобилите за студените месеци.

В първите няколко дни няма да се пишат актове. Но след 15 ноември ще ни глобяват с 50 лева, ако гумите ни не са със минимум 4 милиметра грайфер.

За да проверите дали са износени гумите, е достатъчно да имате двулевка от 2 лв. Поставяме я в протектора на гумата. Ако сребърната част на монетата влезе изцяло – то грайферът е по-дълбок от минимално изискваните 4 милиметра.

Снимка: btvnovinite.bg

Срещаме Вельо пред сервиз. Взел книжка преди 2 седмици, но държи да провери всичко още веднъж преди първия сняг.

В понеделник  полицията започва проверки. Те ще са на три етапа. Първо ще се следи за редовността на шофьорите, след това за безопасността на пешеходците, а в края на месеца и състоянието на превозните средства.  

Снимка: btvnovinite.bg

„Ще проверяваме и за зимна течност, за изправност на чистачките. Нека водачите зареждат автомобилите си догоре, да си носят топли одежди“, посъветва комисар Тенчо Тенев от СДВР. 

„Спазвайте скоростта, нека да е по-ниска. Дистанцията е важна, изпреварванията трябва да се правят, когато водачите са сигурни, че могат безопасно да я извършат“, добави и Росен Рапчев от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

И още – експерти съветват през зимата задължително да сложим зимни гуми, независимо дали грайферът на летните ни гуми е над 4 милиметра. 

Освен за гуми, антифриз и зимна течност за чистачките, МВР напомня да проверим и изрядна ли е аптечката в колата.

През последните три зимни сезона в страната ни са станали над 4 500 тежки катастрофи, загиналите са близо 400. Затова съветът е да караме внимателно.