Недоволство сред зърнопроизводителите и овцевъдите срещу вноса на жито и агнешко. От двата сектора заплашват с блокиране на гранични пунктове.

Между 25 и 29 лв. за килограм ще струва агнешкото месо за Великденските празници. Точната цена ще зависи от разфасовката, изчислиха от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Търговците го изкупуват от производителите за между 18-19 лева. С левче по-малко е струвало на производителя агнешкото миналия Великден. В магазините преди година цената е била между 20 и 27 лева. 

Овцевъдите у нас настояват за по-стриктен контрол на вноса на агнешко месо от Северна Македония. Те се заканват да блокират границата с Гърция. С протести плашат и зърнопроизводителите.

Под 7 евро за килограм ще влиза евтиното агнешко у нас, за това сигнализират родните производители.

“Македония и не само тя, всички държави извън ЕС не спазват регулациите, които спазва ЕС. Техните фермери не спазват тези регулации и това поставя в една неравноправна ситуация производителите от двете страни”, каза председателят на НОКА Симеон Караколев.

Непродадената продукция от миналата година е засегнала близо 800 ферми.

По данни на бранша за миналата година заради вноса на месо от Северна Македония у нас са останали нереализирани 200 хиляди агнета.

Представители на сектора сигнализират още, че нелоялни търговци изкупуват евтино вносно месо и го продават за родно. Днес на среща в министерство на земеделието получиха обещание за по-строг контрол, което отмени намеренията им да блокират гранични пункт Кулата.

“Ще бъде засилен контролът по отношение на антибиотици, сулфонамиди, на олово, кадмий и други микроелементи, които могат да се открият в агнешкото месо”, каза зам.-министърът на земеделието Крум Неделков.

Зърнопроизводители се готвят за национална стачка на 29, 30 и 31 март.