Прясна българска риба се предлага на открито в столицата. Кои са най-лесните рецепти и сметката за никулденската трапеза, провери екипът на bTV.
Калкан, морска котка, морска лисица, сафрид, чернокоп, шаран, дори цаца се предлагат в дните преди Никулден. Цените са от 3 лева за килограм цаца до 40 лева за калкана. Скъпата риба върви с предупреждение: „Трябва да се нареже на тънки парчета, за да може да се препържи добре – месото е по-дебело!”, казва производителят Димитринка Митева.
Има и бързи рецепти като панирана пъстърва със сос. Парчетата се потапят в яйце и смес от царевично и обикновено брашно.
„Първо пържа рибата откъм кожата, обръщам я. Много е важно да не я препържа – на нея и трябват само няколко минутки от едната и от другата страна”, казва шеф-готвачът Сандра Алексиева.
Сосът е от майонеза, каперси, магданоз и пушена сол. Лесно стават и шишчета с филе от сом на жар.
Шаранът отнема повече време - час и половина, ако е с плънка в глинен гювеч.
„Оризът, плънката за самия шаран се поставят на дъното на съда и отгоре рибата се подрежда почистена и нарязана на котлети”, обяснява Сандра.
Ако готвите шаран, не забравяйте, че който си прибере люспа от никулденския шаран в портмонето в следващите 365 дни ще има много повече пари.