Прясна българска риба се предлага на открито в столицата. Кои са най-лесните рецепти и сметката за никулденската трапеза, провери екипът на bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

Калкан, морска котка, морска лисица, сафрид, чернокоп, шаран, дори цаца се предлагат в дните преди Никулден. Цените са от 3 лева за килограм цаца до 40 лева за калкана. Скъпата риба върви с предупреждение: „Трябва да се нареже на тънки парчета, за да може да се препържи добре – месото е по-дебело!”, казва производителят Димитринка Митева.

Снимка: btvnovinite.bg

Има и бързи рецепти  като панирана пъстърва със сос. Парчетата се потапят в яйце и смес от царевично и обикновено брашно.

„Първо пържа рибата откъм кожата, обръщам я. Много е важно да не я препържа – на нея и трябват само няколко минутки от едната и от другата страна”, казва шеф-готвачът Сандра Алексиева.

Снимка: btvnovinite.bg

Сосът е от майонеза, каперси, магданоз и пушена сол. Лесно стават и шишчета с филе от сом на жар.

Шаранът отнема повече време -  час и половина, ако е с плънка в глинен гювеч.

Снимка: btvnovinite.bg

„Оризът, плънката за самия шаран се поставят на дъното на съда и отгоре рибата се подрежда почистена и нарязана на котлети”, обяснява Сандра. 

Ако готвите шаран, не забравяйте, че който си прибере люспа от никулденския шаран в портмонето в следващите 365 дни ще има много повече пари.