Днес е Никулден и празник и на Бургас. Традиционно на този ден се прави моряшка рибена чорба и гмуркане в студеното море с водолазен костюм.
Приготвянето на чорбата започна по тъмно. В полевата кухня на военноморските сили къкрят пет казана с бульон.
„Слагаме задушения зеленчук… тук има задушен кервиз, задушен морков и лук, много пресен магданоз и девисил", споделя рецептата Георги Иванов – готвач във военноморскабаза „Атия”. И допълва: „Паламуд, скумрия, има чернокоп, има много сафрид и барбун... колкото повече видове, толкова по-добрe".
Тази година морето се оказа благосклонно и напълни мрежите с риба.
Според Красимир Желязков – друг готвач, Военноморска база „Атия”, тайната на тяхната рибена чорба е, че се приготвя на бавен огън, на дърва.
Цялата процедура отнема три часа и половина. Майсторите готвачи приготвиха и стотици порции печен сафрид, за който се изви опашка.
На моста най-старият водолаз в Бургас предаваше опита си на по-младите, с автентичен костюм.