Засилени проверки преди Никлуден на търговците на риба започва Агенцията по безопасност на храните.
Проверките ще обхванат и търговската мрежа, както и заведенията за обществено хранене. Експертите съветват риба да се купува от проверени обекти, а не на случаен принцип от бусове или камиони на пътя.
Рибата изложена на тротоара пред магазините не е нарушение на правилата, но само в дните преди празника и то ако е покрита с лед.
„Прясната риба - първо като очи изпъкнали, бистри. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, слузта по тялото не трябва да е в обилно количество, люспите, които са плътно прилепнали към тялото - това също е признак на прясната риба и това, че коремчето не е издуто”, обясни Галя Викьова, експерт, БАБХ.
Освен това при натискане с пръст вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.
Обект на засиления контрол ще бъдат документите за произход и безопасност на рибата, спазването на сроковете и условията на съхранение, правилното етикетиране на продуктите, регистрацията на обектите, съответствието на сградов фонд и оборудване със законодателството за храните.
БАБХ призовава хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.
При съмнения за нередности или за безопасността на храната потребителите могат да подават сигнали онлайн през сайта на aгенцията или на телефон 0700 122 99.