Колите на “Гугъл“ с камери отново тръгнаха по българските пътища. Къде ще снимат и каква е целта на новите изображения в Гугъл Стрийт Вю.

През следващите месеци коли, като тази на Гугъл Стрийт Вю, ще обиколят над 50 населени места и ще минат по множество пътни участъци из цялата страна, а целта им е да осъвременят изображенията както на градовете, пътищата и магистралите в Гугъл Стрийт Вю.

В България ще обикалят 4 коли. Те ще заснемат кадри, които ще се превърнат в 360 - градусови изображения на пътища, природни и културни забележителности.

Диана е таксиметров шофьор и използва картите на "Гугъл" ежедневно.

„Самият факт, че само като напишеш ресторант и то ти предлага ресторанти, или хотел, или каквото и да е. Просто за мен лично няма алтернатива“, категорична е Диана Мечкарска.

Новите снимки ще заменят кадрите, заснети през 2019 г.. В случай че потребител иска да сигнализира за нередност - на всяко изображение има бутон за докладване.

"Ние приемаме поверителността много сериозно. Нашата кола заснема само това, което може да се види на улиците. Снимаме само на публични места, когато снимаме за Стрийт Вю. Ние замазваме всички лица и всички регистрационни номера на колите по пътя“, обясни Габриела Киореан, отговорник за комуникацията с Гугъл в Централна и Източна Европа.

Според "Гугъл" колите им не извличат лична информация - като например местоположение на интернет рутери.

„Когато създават тези карти, те по Wi-Fi мрежата, по джи пи ес координати и по мобилните клетки могат да направят триангулация и да кажат точно тези координати съответстват на еди кое си място в картата по света. Това не означава, че вие като потребител сте асоциирани с тази точка, означава, че интернет точката стои на този адрес“, заяви Вихрен Славчев, директор на фирма за киберсигурност.

Един от методите да се защитим е да се намали сигнала на рутера за интернет. 

„Другото, което може да бъде направено, е да се използват т.н. hidden ss id-та, които да не са поне публично достъпни“, допълни Вихрен Славчев.

Google Maps се използва от над 1 милиард потребители всеки ден в 86 страни по света.

Колата на Гугъл Стрийт Вю ще обикаля до края на октомври из цялата страна.