Коледни добавки за пенсионерите и тази година. При обсъждането на бюджета за догодина министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че хазната може да си позволи допълнителното плащане. Депутатите от бюджетната, здравната и социалната комисии, започнаха разискването на най-важните финансови закони за 2020 г.

Бюджетът на държавата за догодина е балансиран – заложено е разходите, които държавата ще прави, да са равни на приходите. В случай че се стигне до кризи и спад на приходите в хазната, ще се допусне дефицит, коментира финансовият министър.

Планиран е ръст на икономиката от 3,3%, малко над 4% безработица и инфлация от 2,2%.

Ресорните комисии в парламента приеха на първо четене бюджета за здраве. Касата ще разполага с 400 милиона лева повече спрямо тази година.

Бюджетът на държавното обществено осигуряване, който също мина на първо четене, залага 6,7%  актуализация на пенсиите. Пенсионерски организации обаче настояват за преизчисляване на старите пенсии с по-висок осигурителен доход, което би ги увеличило.

Спасинка Пройчева е сред пенсионерите у нас, които работят, за да преживяват. Oтговаря за столичен пенсионерски клуб срещу минималната заплата. Казва, че тези пенсии са под минимума за оцеляване и не са достатъчни за никой.

За да се преизчислят старите пенсии, както настояват пенсионерските организации, например с дохода за 2015 г., ще са нужни допълнителни 133 милиона лева месечно.

Според финансовия министър страната трябва да се фокусира върху ръста на икономиката, който да осигури по-високи доходи, оттам и повече пари за пенсии.

"Никаква друга формула не е работеща. Другото е краткосрочно решение, граничещо с популизъм, защото това означава дестабилизиране на пенсионната система, формиране на огромни нови задължения и стигането до един момент, в който ще се наложи промяна на осигурителната тежест или ограничаване размера на пенсиите", заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

От КНСБ пък настояват минималната пенсия за стаж и възраст да бъде 250 лева от юли догодина, а не 234 лв., както е заложено.

Предлагат още, по изключение догодина максималната пенсия да бъде не 40, а 45 на сто от максималния осигурителен доход – т.е. да скочи на 1350 лева.

"За да се стимулират хората, които се осигуряват на високи доходи, за да ограничаваме по тази линия и стремежа към сивота в заетостта", каза Ася Гонева от КНСБ.

Според синдиката има резерви в приходите на държавното обществено осигуряване, които позволяват предложенията им да станат факт.

Между първо и второ четене депутатите могат да предложат промени в бюджетните сметки. Окончателното гласуване предстои в пленарната зала.