Бюджет 2020 е добре балансиран. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на съвместно заседание на три комисии в парламента – бюджетна, социална и здравна, на което се обсъжда финансовата рамка за следващата година, цитиран от БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

По думите на ресорния министър сред набелязаните цели в Бюджет 2020 са увеличение на разходите за средно образование, удвояване на учителските заплати, инфраструктура с фокус в Северна България, увеличение на разходите за отбрана.

„Това са приоритети, които имат нужда от дългосрочна стратегия, за да бъдат постигнати. Ако липсват съществени изненади в бюджета за мен е добра новина“, каза Горанов.

Снимка: БГНЕС

Запитан дали се предвижда увеличение на пенсиите, Горанов отговори, че това може да стане факт, само когато нараснат доходите на работещите.

„Никаква друга формула не е работеща, другото е краткосрочно решени, граничещо с популизъм. Защото, това означава дестабилизиране на пенсионната система в краткосрочен период и формиране на нови огромни задължения за държавата“, посочи финансовият министър.

Снимка: БГНЕС

Комисията по бюджет и фананси прие бюджета на НЗОК за 2020 г. на първо четене. Подобряване на условията в Спешната помощ, диагностиката и профилактиката са основните цели в него.

В бюджета за следващата година са предвидени 4,7 млрд. лв. приходи и трансфери.

Предстои бюджетът на Касата да бъде гледан на извънредно заседание във вторник в пленарна зала.

Здравният министър Кирил Ананиев отчете, че с бюджета на министерството за следващата година ще бъдат заделени повече средства за ремонти на лечебници в труднодостъпни райони и за увеличение на заплатите на служителите в системата.