Коледният дух завладя и Зоологическата градина в София. Приматите получиха специални коледни подаръци. Празнично опаковани кутийки, в които имаше скрити лакомства – ядки и сушени плодове.

Снимка: Зоологическа градина - София

Мечките вече се унасят в зимен сън. Дори най-младата и активна кафява мечка Антон, който до скоро си играеше навън, вече почти е заспал. Единствено бърнестият мечок Лиам не спи зимен сън, защото е вид, който се среща на Индийския полуостров, където няма зима. За него са осигурени широки вътрешни пространства, които са добре отоплени и с подходяща аранжировка.

В зоопарка са създадени нужните условия за отглеждане на животните при зимни условия и за топлолюбивите видове са осигурени оптимална температура и условия.

Снимка: Зоологическа градина - София

Във вътрешните помещения на големите котки има специални нагряващи се лежанки, а терариумите имат собствени отоплителни системи. При приматите се поддържат високи температури, а при повечето тревопасни животни има поставен постел от сено и слама. Слоницата Артайда има специална спалня от пясък, а тропическия хипопотам-джудже обича да си почива върху легло от слама и му е осигурена топла вана.   

Зоологическата градина ще работи без почивен ден по време на всички празнични и почивни дни, включително на 24, 25, 26 и 31 декември, както и на 1 януари. Работното време от 8:30 до 17 ч.

Поради извънредната епидемична обстановка залите „Големи котки, терариум и аквариум“, „Гиганти“ и „Маймуни“ 1, 2 и 3 са временно затворени. Посетителите могат да се разхождат по алеите и загражденията, които са на открито и да наблюдават животните във външните им заграждения. Носенето на маски и спазването на дистанция е задължително.