Протест на синдиката КНСБ около Народното събрание. Недоволството е под надслов "За справедливи доходи в бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите".

В него се включат работници и служители в Изпълнителната агенция "Борба с градушките", Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Напоителни системи, Селскостопанската академия и  Изпълнителната агенция по горите.

„От този пакет от 170 млн. лева, за които КНСБ настоява между първо и второ четене, 25 млн. са за тези институции. Всички тези хора са с около 1200 лева заплати, а като си платят данъците – 900 лева. Всъщност кокошката спря да снася, защото няма пари. Искаме в бюджета на Министерството на земеделието да се внесе законопроект, с който да се вдигнат заплатите им, защото са обидно ниски и не са вдигани от много време“, обясни икономистът Любослав Костов от КНСБ.

„При тези заплати няма как да има хора. Затова има недостиг в сектора“, добави той.

„Един асистент получава 1380 лева, а един професор 1680 лева. Това са хората, които градят бъдещето и се занимават с продоволствието и храната на България. Каква наука да се прави с унизително ниски заплати? Тази кокошка е българска порода – Ломан Браун. Ние съхраняваме българските породи, българските сортове. Ако не се грижим за тях, какво ще има от тази България“, подчерта Антоанета Янчева, главен експерт в ИЖН-Костинброд към Селскостопанската академия. Според нея заплатите трябва да се вдигнат най-малко с 20%.

Депутати от ''Възраждане'' и 'БСП разговаряха с хората и дадоха обещания.

„От наша страна ще има подкрепа за увеличаване на възнагражденията на всички“, каза Деян Николов от „Възраждане“.

„Предложенията, които правите, ги припознаваме, те са и наши искания“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Протестните акции продължават. Утре с демонстрация излизат служители на Агенцията по пътна инфраструктура и пожарникарите. В петък се очаква среща между КНСБ и депутати.