За да се сглоби и разбере десният пъзел, трябват математически познания и нестандартно мислене. Събирането и изваждането, умножението и делението вдясно не спират от зората на демокрацията... та чак до настоящите избори.

Към 44-тия парламент потеглиха три десни лъча. „Реформаторски блок – „Глас Народен”, „Нова Република” и „Да, България”.

Някога първите две бяха едно. В края на януари обаче лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви новия си проект „Нова република”. Тогава той заяви, че партията му е алтернатива на ГЕРБ.

„За първи път от 10 години в българското дясно има алтернатива, няма коректив, патерица, младши партньор, трън или камък в обувката”, коментира Кънев тогава.

Снимка: bTV

Преди поредната първа алтернатива обаче бившият правосъден министър Христо Иванов създаде нова партия – Движение „Да, България”. Тя получи покана от „Нова Република” за съвместно явяване на парламентарните избори. От движението на Иванов обаче отказаха.

Заради спънки при регистрирането за изборите те се коалираха със „Зелените”.

Предизборното уравнение продължи и с още една напразно протегната десница – на „Реформаторския” блок към „Нова република”.

Снимка: Ладислав Цветков

По време на предизборната кампания един от лидерите на реформаторите Петър Москов заяви, че „живо месо от десницата не може да бъде късано”. Бившите съпартийци обаче не стигнаха до споразумение и в крайна сметка от Реформаторския блок тръгнаха към изборите с „Глас Народен” на Светльо Витков.

На път към 44-тия парламент традицията повелява изненадващи коалиции в името на народа и драматични раздели в името на демокрацията.