Правителството одобри промените в издаването на ТЕЛК, с които повече хора би трябвало да получават документа пожизнено и да не се явяват периодично пред комисия. След като видяха новите текстове обаче, пациентски организации се възмутиха и обвиниха Министерството на здравеопазването в дискриминация.

Пожизнен ТЕЛК, например, ще получават хората с трансплантирани органи, част от онкоболните, хората с необратими увреждания на крайниците, хората с тежка степен на загуба на слуха, с различни вродени малформации или са със заболяването муковисцидоза.

И досега хората с трайни и необратими увреждания имаха право на пожизнено решение. Сега кръгът се разширява и изрично се посочва в кои точно случаи такова решение се полага.

Вчера здравният министър Стойчо Кацаров обясни какви промени се предвиждат в Съвета за тристранно сътрудничество, без обаче социалните партньори да са виждали конкретните текстове. След като днес те бяха одобрени от Министерския съвет, bTV поиска от ведомоството да им ги предостави. Част от пациентските организации също са ги поискали и някои от тях са останали разочаровани, след като са прочетли промените. Твърдят, че при пациенти с едни и същи необратими заболявания, не за всички се полага пожизнен ТЕЛК.

С промените се посочва, че хората с хипофизарни нарушения, заради които са с нисък ръст, ще получават пожизнен ТЕЛК. Но не всички, а само тези, които са достигнали определени сантиметри след приключване на растежа. Светльо Чернев, който е с такова заболяване и оглавява неправителствената организация „Малки български хора“ за пациентите като него, смята това за дискриминация.

Снимка: bTV


"Това е брадата простотия, защото дискриминираме едни малки хора спрямо други малки хора", заяви той.

Организацията обмисля да подаде жалба в Комисията за защита от дискриминация, а директорът на Националната експертна лекарска комисия обясни, че редакциите в наредбата не пречат на лекарите да издават пожизнен ТЕЛК за всички хора с нисък ръст. Казусът щял да се реши с методически указания, които ще се изготвят към комисиите.

"Ние ще го разпишем, за да може действително и малките хора да са спокойни", обясни директорът на НЕЛ д-р Кънчо Райчев.

Междувременно и хората с диабет останаха разочаровани. Вчера здравният министър заяви, че те ще получават пожизнен ТЕЛК, но днес се оказва, че това няма да е за всички, а само за тези със захарен диабет тип 1, които са с поне две усложнения от него. Габриела Тинчева не е сред тях.

Снимка: bTV


"Не мисля, че хората без усложнения трябва да бъдат ощетявани, защото и без усложнения и със - хората с диабет не могат да бъдат излекувани", каза тя.

Предстои промените да бъдат публикувани в Държавен вестник, след което ще станат факт.

За хората, които в момента имат срочен ТЕЛК, но с промените им се полага пожизнен, могат да подадат декларация, с която да пожелаят да бъдат освидетелствани само по необратимото си заболяване и така да получат пожизненото решение.

По всяко време хората с пожизнен ТЕЛК ще могат да поискат да бъдат преосвидетелствани, ако нещо в състоянието им се промени.