Трети ден продължава търсенето на избягалия питон в столичния квартал "Яворов". Новината за влечугото беглец разтревожи живеещите в района.

Акцията по издирване на килимния питон в района около блока на собственика му продължи и днес без успех.

Според собственика змията е дружелюбна.

Хората в района около Борисовата градина обаче са притеснени от евентуална среща със змия.

В България не е забранено да се отглеждат такъв вид змии в домашни условия, но от собствениците се изисква влечугото да се регистрира в регионалната инспекция по околната среда и водите. Нещо, което собственикът на избягалата змия не е направил. По думите му - защото никой любител на змиите не го прави.

В официална позиция за bTV от Регионалната инспекция по околната среда и водите заявиха, че санкцията за физически лица при нерегистрирана домашна змия е от 50 до 2000 лв., съгласно чл. 128 от Закона за биологичното разнообразие.

Експерти съветват хората, които искат да отглеждат змии, първо да се запознаят с особеностите на вида влечуго.

„Собственикът да бъде запознат със спецификата на отглеждането му и спецификата на биологията му. Трябва да се има предвид, че много от влечугите са с по-дълъг живот, така, че това животно не е играчка и трябва да се отглежда доста дълго време и да се полагат необходимите грижи за него“.

И допълват, че едно от най-важните условия за отглеждане на екзотични видове е осигуряването на терариум със сигурна защита, за да се предотвратят подобни инциденти.