Нови разкрития след поредното изостряне на тона между София и Скопие заради исторически личности. Иван Михайлов издава смъртни присъди във ВМРО, но не е фашист.

Това доказват източниците на парите, с които "последният крал" на македонското освободително движение се издържа в Италия.

Девет страници документи, свързани с една енигматична фигура във финансовите и политическите среди у нас - Анджело Куюмджийски, разкриват, че след Втората световна война в Рим Иван Михайлов е много добре приет.

„Неговото пребиване там е финансирано от Анджело Куюмджийски, български евреин банкер, който по това време е полковник от офиса на стратегическите служби на САЩ, които са много чувствителни към колаборатори, фашисти, нацисти. Така че това изглежда много невероятно да се твърди, че Иван Михайлов може да бъде причислен към такива хора“, смята изследователят Лъчезар Тошев.

Освен, че е финансиран от презокеанските спецслужби, Ванче Михайлов е пазен от италианските сили на реда, независимо, че по това време в Италия има чистки срещу фашистите. Условието - да не се занимава с политика, той спазва до края на живота си.
По примера и на други македонски дейци Михайлов лансира идеята за независима Македония.

“Македония - Швейцария на Балканите - дори той предлага план на американското правителство, който не е приет“, добави изследователят.

През Втората световна война "последният крал" отказва сътрудничество на Германия за създаване на независима македонска държава, тъй като предвижда изхода на войната.

Днес в Скопие пазят восъчна фигура на Иван Михайлов в музея и го представят като нацист и кръволок.