Росен Желязков е председателят на 49-ото Народно събрание. Желязков е роден е на 5 април 1968 г. в София. Завършва магистратура по право в Софийския университет.

През 1994 г. започва работа като юрисконсулт в район „Средец“ на Столична община, където последователно е старши юрисконсулт, секретар и кметски наместник.

От 1995 г. е адвокат по гражданско и търговско право. Между 1998 и 1999 г. е заместник-кмет по „Законност и контрол“ на район „Лозенец“, Столична Община. В периода 2003 – 2009 г. е секретар на Столична община.

Между 2009 и 2013 г. е главен секретар на Министерския съвет. От 2014 до 2016 г. съветник на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното управление.

В третия кабинет на Бойко Борисов Желязков е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията до април 2021 г. В това си качество той оглави протеста на българските превозвачи в Брюксел срещу т.нар. пакет „Макрон“.

По негово време беше подписан и договорът за концесията на летище София за 35 години и сключен договорът за 10 локомотива на "Сименс".

Преди 10 години Росен Желязков беше обвинен, че не е упражнил достатъчно контрол върху печатницата в Костинброд за бюлетините за предсрочния вот, но две години по-късно беше оневинен.

Желязков е рокаджия и любител на моторите. В предаването „Тази събота“ по bTV представи авторско парче  "Да те имам". Композитор на сингъла е неговият приятел от детството Борис Павлов, съпруг на певицата Есил Дюран.

В 48-ото Народно събрание Росен Желязков беше зам.-председател на парламента.