Издирваният за убийството на дете и възрастен мъж в Северна Македония, за когото властите в Скопие заявиха, че е избягал в България, е минал транзит през страната ни. Вечерта на 5 декември той е бил задържан в Турция.

Кой е Любчо Палевски, сочен за физическия убиец на 14-годишно момиче и мъж на 74 години?

Според разследващите нападението срещу детето е поръчано от бащата, който е дал информация на похитителите, когато момичето е излязло от вкъщи, за да иде на училище. Целта на отвличането е била изнудване за пари от майката, която е разведена със съпруга си.

Според разследващите похитителите са изпаднали в паника, че са следени и са решили да убият момичето. 14-годишното дете е убито с пистолет и заровено. Прокуратурата в Северна Македония подозира, че Любчо Палевски е произвел фаталния изстрел на 27 ноември.

Заподозреният влиза у нас през граничния пункт "Калотина" от Сърбия. Това става в първите минути на 2 декември, научи bTV от свои източници.

„Няма абсолютно никакъв пропуск от нашите органи, към момента в който човекът е влязъл на територията на България през Сърбия. Той не е бил обявен за общодържавно издирване. Няколко часа по-късно той напуска пределите на България в посока Турция. Моята информация е, че е обявен за общодържавно издирване от снощи“, обясни министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

В свой подкаст соченият за извършител на двойното убийство често коментира страната ни.

Само преди седмица Палевски призовава договорът за добросъседство между България и Северна Македония да бъде прекратен.

„Трябва всички три партии да го оборим този договор. Но когато става дума за договора, а все още не е изпълнен - с промяната на Конституцията, работата на комисиите, с промените в историята, със запазването на езика такъв, какъвто си го имаме - сега е моментът да се спре и всичко това да се развали извън парламента. Ако три, четири или пет политически субекта се запънат и направят референдум, това ще е краят на българския договор“, казва той в едно от видеата си.

От години в статусите на Палевски във Фейсбук също се коментира страната ни:

„Тия българи са недялани дървета. 1000 години българската администрация се опитва да направи българи. 1000 години от славяните искат да направят татари, 1000 години Македония да направят България, никога нищо не успяха“.

Прокуратурата в Северна Македония обяви, че шофьорът, прекарал Палевски през Сърбия и България е бил арестуван. Палевски е бил арестуван в Турция.