Изборният кодекс се оказа ябълката на раздора в Народното събрание и утре депутатите отново ще се опитат да променят правилата за гласуване. Ето и едни от най-спорните моменти между законодателите:

В страната ще гласуваме с машини без право на избор между устройство или бюлетина. Все пак ще има такива за извънредни случаи.

В секциите с под 300 избиратели обаче ще гласуват само с бюлетина.

Отпада и лимитът за откриване на секции в страни извън Евросъюза. Досега ограничението беше до 35. Ще има район „Чужбина“, но още не е ясно колко депутатски мандата ще носи.

А какво ще стане, ако машините блокират, както се случи във Велико Търново на вота на 4 април - отговорите от Елица Попова и Мариана Трифонова.     

Заради объркване в изборния ден машинното гласуване във Велико Търново продължи между два и четири часа. И така над 4 избиратели гласуваха с машина, а близо 10 хиляди с хартия.

„Нямаше никакъв проблем относно отчитането на техните гласове, тъй като абсолютно, независимо, че не е бил до край изборният ден по отношение на машинното гласуване, а е продължил с хартиени бюлетини, техните гласове в 10 часа имаше протокол, който излезе с резултатите“, обясни Десислава Йонкова, председател на РИК - Велико Търново.

Според експерти избирателите не се доверяват на 100% на машинния вот.

„И преди изборите, при публичните тестове на машините видяхме, че много хора не могат да се справят бързо с това гласуване и тук трябва да е ясно, че постоянните промени не водят до нищо добро“, заяви Даниел Стефанов, политолог, специалист по изборни системи.

До 2001 г. пък сънародниците ни зад граница са гласували само по посолства и консулства. После започна масово откриване на секции, докато се стигна до налагане на ограничения през 2016 г. и то за секциите извън Европейския съюз. Сега правилата пак се променят.

 „Сумарният ефект от гласуването в чужбина за 30 години и 10 парламента е 19 депутата, от които 15 спечелени от ДПС, 3 е спечелил „Има такъв народ“ и един мандат е спечелила е „Демократична България“. ГЕРБ и БСП са загубили по шест“, съобщи Михаил Константинов, председател на "Информационно обслужване".

Централната избирателна комисия засега се въздържа от коментари по промените до приемането на поправките.