Евродепутатите са представители на различните държави членки и в Европейския парламент те се групират в по-големи политически групи.

Именно тези политически групи определя дневния ред на пленарната зала. 705 души бяха евродепутатите досега.

Най-много – 176, бяха в Групата на Европейската народна партия. Сред тях и 7 българи, избрани от листите на ГЕРБ-СДС и „Демократична България“. В тази група, която обединява партиите в център-дясно, има депутати от всички държави, а вече 25 години ЕНП е най-голямата по численост.

Депутатите от левите партии са обединени в Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите - 139 души. Техните позиции са в защита на равенството и солидарността. Тази група в момента е втората по численост и българските евродепутати от БСП са част от нея.

Групата "Обнови Европа" е на либералите в Европарламента. Тук са хората от листите на ДПС и се очаква към тях да се присъединят бъдещите депутати от "Продължаваме промяната".

Именно ЕНП, социалистите и "Обнови Европа" са трите групи, които определят приоритетите пред Европа със стабилно мнозинство. Според някои анализатори от утре ситуацията може да е коренно различна.

 



Ето и останалите "политически семейства".

72-ма са евродепутатите от Групата на Зелените. Тук има най-много депутати на зелените партии от Германия и Франция.

Групата на Европейските консерватори и реформисти беше съставена от 69 евродепутати, които често бяха критични към работата на ЕС, но не бяха евроскептици. Досега в тази група беше представителят на ВМРО.

 

"Има такъв народ" също заявиха, че ако имат свои представители в Брюксел - те ще станат част от консерваторите.

Групата "Идентичност и демокрация" обединява 49 депутати.

Националистическите и крайно десните формации са евроскептици. След скандал от тази група бяха изключени евродепутатите от партията "Алтернатива за Германия". 

На другия край на пленарната зала са хората от Групата на "Левицата". Крайнолевите партии бяха с 37 души в Европарламента.

61 души евродепутати НЕ членуваха в нито една група.