Вече е ясно какво е новото разположение на партиите в 45-ия парламент – ГЕРБ заеха централните места, а вдясно от тях се разположиха новите три  формации в Народното събрание – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“.

Съотношението между опитни в законодателната и изпълнителната власт депутати и свежите попълнения е в полза на вторите – и то в рекордно за последните години съотношение – 117 стари срещу 123 нови лица.

Съотношението мъже – жени е категорично в полза на мъжете – в  първия пленарен ден в залата имаше 190 мъже и само 50 дами. Това не е по вина на избирателя – още в листите съотношението между двата пола беше 2000 жени срещу близо 5000 мъже. Излиза, че според партиите политиката е „мъжка работа“.

Чисто професионално – законотворците в 45 парламент ще разчитат на юридическата грамотност на 47 народни представители, завършили специалност „Право“.

В пленарната залата присъства извадка от хора с разнообразен професионален опит. Има и пиар, и композитор, и дори режисьор.

Сред актьорите по професия има депутати втори мандат. На банките седят още един до друг – ММА боец и дори депутат, чието основно занимание е описано от партията му като автомобилен състезател.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!