Кой начин на отопление ще ощети най-малко бюджета ни? Попитахме експертите в държавната Агенция за устойчиво енергийно развитие. Ето кои са най-изгодните източници за отопление.

По изчисления на агенцията най-изгодно е да се отоплявате с модерен енергоефективен климатик или с термопомпа въздух-вода.

Следват дървата за огрев. На трето място е отоплението с парно.

Най-неизгодният начин в момента е отоплението с природен газ заради изключително високата му цена.


Генка Дребчева от град Съединение избира отоплението с газ преди две години. Първият зимен сезон предимствата са очевидни - по-чисто, по-удобно  и по-евтино е. Миналият декември отоплението поскъпва двойно:

"Средната месечна сметка за отопление с газ ми е около 350-360 лева в най-тежките месеци декември-януари, като съм правила доста сериозни икономии. Примерно, радиаторът в хола съм го пускала само, когато имаме гости, спирала съм в банята, в кухнята също съм го спирала", каза Генка Дребчева.

В навечерието на третия отоплителен сезон на газ перспективите пред семейството на Генка Дребчева не са никак утешителни:

"Може би с около 300 процента ще бъдат по-високи тези сметки. 300 по 300 – около 900-1000 лева на месец! Тоест без някакви компенсации от държавата, няма да се справя. Алтернативата, която съм предвидила, е климатиците", допълни Генка Дребчева.

Според експерти отоплението на климатици ще е най-изгодно. От Асоциация активни потребители пресмятат, че отоплението на 100 квадрата жилище с газ ще е 650 лв. лева за един месец, на пелети – 600 лв., дърва - 320 лв. Ако сме на централно парно, това ще ни струва 300 лева на месец, стига през зимата да няма постановени още по-високи цени. С климатик цената също е 300 лева на месец.

За да се възползвате от евтиното отопление с климатици, трябва да направите първоначалната инвестиция от по 1000 лева за климатик. За Генка Дребчева връщането към отопление с дърва и пелети е невъзможно – вече са вложени над 5000 лева за газовата инсталация. Единствената алтернатива са климатиците и електрическата енергия.