Кризисният щаб по енергетика заседава за първи път с участието на синдикати, работодатели и браншови организации, откакто беше създаден от служебния кабинет в началото на август от служебния кабинет. 

Работодателите и профсъюзите искат пределна цена на газа от 250 лв. за мегаватчас. Според тях това е начинът да се избегнат фалити в индустрията. 

Властта обяви, че доставките на газ за страната ни за октомври все още не са напълно осигурени, за ноември и декември също. Това е и причината служебното правителство да иска възобновяване на преговорите с “Газпром” по действащия ни договор, който изтича в края на годината. Ето и какви са нагласите на бизнесът и работодателите. 

“При цена над 250 лв. за газа това би означавало затваряне на предприятия”, каза Ваня Григорова от КТ “Подкрепа”. 

“250 лв. за мегаватчас е пределна цена, над която трябва да се търсят възможности за компенсиране. Нямаме алтернатива на договора с “Газпром” в ценово отношение”, заяви Васил Велев от АИКБ.  

“Всички алтернативи на Газпром са няколко пъти по-скъпи”, добави Григорова. 

В момента един мегаватчас газ у нас струва близо 300 лв. Според служебния кабинет -  за постигането на по-ниска цена е невъзможно да не се преговаря и с "Газпром" за доставка на невзетите количества по действащия ни договор. Очакванията са за тежки и трудни разговори. 

“На практика вече е неизбежно да не преговаряме с “Газпром експорт” за възобновяване на доставките по този договор. Предишното правителство направиха всички възможно този договор да функционира много трудно и преговорите да са почти невъзможни, ние нагнетихме отношенията с Русия до краен предел”, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов. 

Служебният министър днес не се ангажира по какви цени страната ни може да има газ през зимата.

Страната ни започва нови преговори с Азербайджан за допълнителни количества газ. Турски компании също са обявили намерения да ни доставят синьо гориво. 

Стратегията на служебната власт била да търси системни доставки от различни доставчици на оптимална цена. 

Трябва да осигурим необходимите количества газ за населението и за бизнеса на едни добри, поносими цени”, заяви служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. 

От "Продължаваме промяната" коментираха, че разговори с "Газпром Експорт" са водени нееднократно и от предишния кабинет, без резултат. Най-вероятно няма да даде резултат и сега, а зимният сезон предстои, твърдят още от партията.

Сериозно трябва да се разгледат възможностите за алтернативни доставки и заявката за аукциони и търгове се вижда, че не дава очакваните резултати, каза Радослав Рибарски, бивш председател на комисията по енергетика в парламента. 

Критика към неизбежните преговори с “Газпром” отправи бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков. 

“Нищо неизбежно не виждам, ще има неизбежен арбитраж с “Газпром” за стотици милиони”, каза той. 

Интерконекторът от Гърция трябва да бъде пуснат в експлоатация на 1-ви октомври, информираха още от Кризисния енергиен щаб.