Ескалира напрежението, предизвикано от намерението на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за пренасочване на движението на камиони през прохода „Петрохан“.

Промяната е заради предстоящото затваряне на участък от международния път между Мездра и Лютидол – при пътен възел „Новачене“.

Реорганизацията е свързана с изграждането, ремонта и модернизацията на участък от скоростния път до Ботевград.

Така товарният трафик в посока София се пренасочва през прохода „Петрохан“, а в посока Видин – през Луковит, Червен бряг и Кнежа.

Реорганизацията се обсъжда повече от месец и макар заповедта все още да не е официално обявена, вече предизвика протести на жителите от Монтанско.

Прояви на недоволство имаше в следобедните часове.

Движението на камиони през прохода е забранено заради особеностите на трасето. Разрешеното им преминаване е по изключение.

„Идвах от София и на остър завой един румънски тир навлезе в насрещното, за малко да стане катастрофа. Аз започнах да крещя отвътре, той спря. И това е почти на всеки завой нагоре към „Петрохан“. Как ще оцелеем не знам“, коментира Цветана Димитрова, жител на с. Бързия.

Снимка: bTV

„Когато пуснаха тировете, къщата ми започва да се люлее“, твърди Каменка Томова, също жител на с. Бързия.
Пътят към прохода разделя село Бързия на две. От едната страна са къщите на повечето жители, а от другата – кметството, пощата, аптеката и магазините.

„За да могат да стигнат до магазините, хората трябва да пресекат, а това няма да бъде възможно“, категорична е Каменка Томова.

Снимка: bTV

„Не става въпрос за едно село и за 1500 човека. Става въпрос за цяла Северозападна България“, твърди Атанас Алексов, кмет на с. Бързия.

Обмислят се всички възможни варианти, казаха от пътната агенция. А от транспортния бранш призоваха за компромиси.

Снимка: bTV

За тази вечер жителите на селото обявиха пътен протест със заявка за блокада.