От днес рецептата от доктор може да се издава и електронно. От Министерството на здравеопазването демонстрираха пред журналисти как ще става купуването на лекарства без да е необходимо пациентът да носи хартийки с изписаните лекарства.

С няколко натискания на клавишите предписаните медикаменти ще се появяват на екрана.

„ЕГН-то трябва да ни представите и дата, на която ви е отпусната рецептата, или дата на раждане и номер на рецепта която се издава от лекаря“, обясни Илиян Тишевишки, служител в аптеката, където беше направено показното.

Сред удобствата на е-рецептата е, че могат да се избегнат неприятни ситуации, като например пациентът да изгуби хартиената рецепта.

„В момента, в който докторът предпише лекарството, то отива в облак“, разясни Валентин Мундров, директор на дирекция „Софтуерна интеграция".

Засега системата е внедрена само в тестовите аптеки и все още е далеч от практическото ѝ прилагане, както от фармацевти, така и от лекари. Крайният тя да заработи е 1 май.

Специални стикери ще ориентират клиентите къде могат да изпълнят електронната си рецепта.

„Няма да се откажем от електронното здравеопазване и стъпка по стъпка започваме да градим отделните негови елементи“, заяви днес зам.-здравният министър Жени Начева.

По думите ѝ електронната форма ще дава информация за лекарствената история на пациента. От бранша обаче твърдят друго – според собствениците на аптеки в системата няма да може да се прави справка за това какви лекарства са били изписани на пациента преди.

„В момента не е замислено така. Няма интерфейс изобщо на тази система. Просто ние ще въвеждаме номера на рецептата и електронно ще получаваме самата рецепта“, коментира Николай Костов, председател на асоциацията на собствениците на аптеки.

Електронната рецепта не отменя прегледа при лекар. Изключение правят случаите на COVID-19 и пациентите в болница.