Бойко Борисов остава министър-председател, правителството – също остава. Това съобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов след заседанието на коалиционния съвет днес, цитиран от БТА.

Пред bTV това потвърди и другият коалиционен партньор – военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Борис Ячев от НФСБ, който е присъствал на заседанието на коалиционния съвет, потвърди пред bTV, че решението да остане кабинета начело с премиера Борисов.

„Общото решение е, че правителството трябва да остане в този състав с този премиер до края на този мандат. Ако има избори, то трябва да бъдат редовните избори през пролетта на следващата година. Септември месец може би ще се направи преглед и да се прецени дали има нужда от частичен ремонт на кабинета“, коментира Ячев.

Засега официално съобщение от Министерския съвет и изявление на министър-председателя няма.

От пресцентъра на ГЕРБ коментираха, че на заседанието Борисов е предложил различните варианти за бъдещето на кабинета, а когато бъде окончателно избран някой от тях, обществото ще бъде информирано.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви вчера на национално събрание на ГЕРБ, че ще обсъди с коалиционните партньори как да продължат управлението, като не изключи възможността да се оттегли, но без да се стига до предсрочни избори.

Премиерът подчерта, че има коалиционно споразумение, което предвижда този кабинет да завърши мандата си.

Междувременно БСП официално поиска извънредно заседание на Народното събрание в понеделник. И внесе нужните поне 48 подписа.

Темите, по които депутатите ще заседават са две – актуализация на бюджета за преодоляване на последиците от коронавируса, също изслушване на премиера Бойко Борисов и на министъра на вътрешните работи Христо терзийски. Причината – насилието срещу журналисти и граждани по време на националната конференция на ГЕРБ вчера.