ПГ на БСП иска извънредно заседание на Народното събрание. Това каза лидерът на левицата Корнелия Нинова по време на пресконференция.

Левицата вече е внесла необходимите поне 48 подписа:

"ПГ на БСП за България" днес внасяме необходимите подписи за свикване на извънредно заседание на Народното събрание в понеделник от 13:00 ч.", каза Нинова, цитирана от "Фокус".

"Определяме следния дневен ред. Първо решение на Народното събрание, с което се задължава правителството в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета в парламента във връзка със социално-икономическите мерки за преодоляване на последиците от кризата. Второ, изслушване на министър-председателя и председател на партия ГЕРБ Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи за недопустимото насилие над журналисти и граждани по време на Националната конференция на ПП ГЕРБ", каза още Нинова.

Левицата обяви и мотивите си за искане на извънредно заседание: "По бюджета - последиците от кризата с COVID-19 са тежки за икономиката и за домакинствата. Последният месец премиерът Борисов обеща или раздаде близо 2 милиарда лева - без план, без стратегия, извън парламентарния ред, за да погаси недоволството срещу себе си и за своето лично спасение", пишат от пресцентъра на партията.

"Това са парите на всички българи и искаме гаранции, че те ще стигнат до хората и реалната икономика, а няма да потънат в нечие чекмедже и в приближените до властта фирми. Искаме ясен отчет какво е състоянието на бюджета и прогнози за есента и зимата. Искаме прозрачност за харченето на всеки лев на българските граждани, предвидимост за икономиката и грижа за хората", коментират от БСП.

Оттам обясниха, че в актуализацията на бюджета ще предложат пари за машинното гласуване.

"Чуваме днес, че хората се плашат със зараза от машинното гласуване, че нямало време за него. 10 години не си мръднаха пръста, за да го реализират напълно с единствената цел да манипулират изборите и да променят резултата. Няма да отстъпим от това и искаме в тази актуализация, която правителството ще внесе, да се гарантира и машинното гласуване", каза ха от партията.

Един от мотивите е и проявената агресия спрямо журналисти във вчерашния ден.

" Вчера бяха минати всички граници. На официално мероприятие на управляващата партия, която държи всички лостове на властта, се стигна се до това да не може да се осигури сигурност на хората и върху тях да се нанася побой. Има очевидни записи на журналистите, че биячите се познават с представители на партия ГЕРБ. И двата случая - харченето на пари извън парламента, и насилието над журналисти и протестиращи са емблема на управлението на Борисов и ГЕРБ", пише в позицията на БСП, изпратена до медиите.