Княгиня Калина стана първата принцеса, която е член на престижния нюйоркски “Клуб на изследователите”, който съществува от 1904 г. като място за срещи на изследователи и учени. Тя подготвя книга за страната си и експедиция до Атлантическия океан.

Екип на испанското списание MUJERHOY се среща с княгинята на брега на Черно море в България, във Варненския некропол, където е намерено смятаното за най-старо златно съкровище на света. 

„Предстоят ни общи проекти с „Клуба на изследователите“, инициативи като пътуването до Антарктида и популяризирането на „Живото наследство на България“, разказва Калина.

За да получи достъп до „Клуба на изследователите“, принцеса Калина е разчитала на подкрепата на астронавта Ричард Гeриът и съпругата му Летисия, която е съветник по отбраната на Джо Байдън и партньор на Илон Мъск.

Ричард е астронавт, летял на борда на мисията „Союз ТМА-13“. Той е син на астронавта на НАСА Оуен Гариот. Съпругата му Летисия е невероятна, смела жена, ранен инвеститор в SpaceX и съосновател на Global Space Ventures, подкрепяща дълбокотехнологични компании в области, вариращи от изкуствен интелект и космическо пространство до биотехнологии. Тя е съветник по външните работи и вътрешната сигурност на САЩ.

Княгиня Калина споделя, че дължи страстта си към спортовете на своя баща цар Симеон II, с когото е ходила на много планински излети в детството си.

„Имам много мили спомени от детството и младостта ми, от тези излети със семейството ми съм научила много за природата, те определено са белязали живота ми”, казва тя.

Извън емоционалната им връзка като двойка, княгиня Калина и нейният съпруг споделят изключително много общи интереси. Заедно те планират пътуване до Антарктида.

„Подготвяме тази експедиция с много ентусиазъм и емоция. Трябваше да тръгнем в началото на годината, с първия български военен научно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“, но професор Пимпирев, директорът на Българския антарктически институт, трябваше да бъде опериран само няколко дни по-рано, затова му казах, че Антарктида може да почака, ще отидем заедно”, споделя княгинята.

Тя работи от дълго време върху книгата си за България, за която не издава много подробности, а лаконично отговаря: „България винаги изненадва“.

Преди малко повече от година двойката се сдобива с новия си домашен любимец – каракачанско кученце, което вече се разбира чудесно със семейството.

„Спи спокойно в снега, невероятна порода е. Имаме и папагал, който лети свободно из цялата къща“, споделя Калина.

Тази година се навършват 10 години от молбата ѝ за българско гражданство и княгинята разкрива как е преживяла този важен за нея момент.

„Чувствах се сякаш се прибирам в родината си, когато се омъжих в България, и когато родих сина си тук и това, че сега живея в България ме кара да се чувствам много щастлива“, казва тя.

Нейният син Симеон Хасан (кръстен на дядо си Цар Симеон II и мароканския крал Хасан II, свързани с голямо приятелство помежду си) навърши 16 години на 14 март.

„Симеон е на практика българин, той е напълно интегриран тук. Щастлив е в страната на предците си, роден е в България”, каза княгинята.

На 26 октомври тя ще отпразнува 21 години брак с Китин Муньос и когато я  питаме в какъв етап са отношенията им, тя синтезира своя отговор в една дума: „Щастие“. Родителите ѝ са женени от 60 години и на въпроса за тайната на връзката им, тя развеселена отговаря: „Толкова е тайна, само те си я знаят“.

Княгиня Калина е част от Управителния съвет на двореца музей Врана, работа: „Доволна съм от това, което правим. Тази седмица заминавам за ЮНЕСКО в Париж, за да представя двореца музей Врана”, казва тя.

Като истински посланик на страната си молим Княгиня Калина да ни направи кулинарна препоръка, както и да избере три от любимите си места в България, които един пътешественик не би трябвало да пропусне.

„Киселото мляко е с български произход. Колкото до дестинациите: Родопите, манастирите, разположени по цялата територия на страната, и красивите плажове на Черно море. На въпроса какви са нейните цели и мечти, свързани с бъдещето, княгинята отговаря: „Щастлива съм в настоящия момент.“