Кметът на Благоевград Илко Стоянов отмени изплащането на бонуси за общинските служители заради допуснати законови нарушения, съобщава „Фокус“.

По думите му временно изпълняващият длъжността кмет на Благоевград Ясен Попвасилев е разписал заповед за допълнително материално стимулиране на целия състав на Община Благоевград в размер на една допълнителна заплата. Въпросното ДМС е било за второто тримесечие на годината. Според Илко Стоянов не е спазен законът при издаването на заповедта, което е наложило тя да бъде спряна.

Първото допуснато нарушение е, че не е посочени източникът, от който са отделени въпросните финансови средства. Освен това не е била направена оценка на служителите, на базата на която би следвало да се отпускат подобни материални стимулирания.

Кметът на Благоевград подчерта, че всички служители ще получат допълнителни възнаграждения, но това ще стане след изчистване на допуснатите нарушения. Стоянов допълни, че се прави и проверка във връзка със заповед, в която са разписани сумите, които ще получат хората от Общината, които са работили по време на изборите.

Според него на част от общинското ръководство са писани по 20 часа извънреден труд и то в три последователни дни. Самите възнаграждения също са по-големи от тези, които са били предвидени по време на местните избори през 2019 г. 

Директорът на финансовата дирекция в Община Благоевград Борис Механджийски каза, че става дума за между 6 – 8 пъти по-високи възнаграждения, сравнено с изборите преди 2 години.