През следващите дни ще стане по-студено от обикновеното, от днес до неделя се очакват т.нар ледени дни, през които температурата не се вдига над нулата, а след седмица вероятно ще има и студове от порядъка на -20 градуса. Тази смразяваща прогноза направи в студиото на „Тази сутрин” климатологът доц. Георги Рачев.

Той обясни, че времето у нас се определя от циклона „Футаба”, който е над Черно море. От него у нас е проникнал топлият въздух, донесъл силните валежи. В Източна и Югоизточна България те бяха първоначално от дъжд, преди да преминат в сняг. По думите на Рачев, ако последното не беше станало, речните нива са щели да станат още по-високи.

Именно заради циклона истанбулското летище „Ататюрк” днес трябва да отмени между 250 и 350 полета. „Футаба” се измества на Изток, като страната ни остава в неговата периферия и минималните температури през следващите дни ще станат ясни от това кога небето ще се проясни. Още утре вероятно живакът ще падне под минус 15.

Климатологът посочи, че след седмица в северната част от страната ни ще се стигне и до температури от порядъка на -20 градуса.

По думите на доц. Рачев, рекорди по паднал сняг няма, но вчера в „Овча купел” е имало почти 50 см, на 6-7 см от абсолютния максимум. „Когато стане 35 см, снегоринът просто не върши работа”, отбеляза той и допълни, че в такава ситуация остават само две възможности – роторен снегорин и прокопаване на ръка.