„14 040 дози очакваме следващата седмица от ваксините на „Пфайзер”. Те ще компенсират тези, които не дойдоха тази седмица. За месец февруари очакваме 83 000 дози, а за март - 104 000 дози“, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

„Както вече беше коментирано, забавянето тази седмица беше причинено от модифициране в производствения процес, която трябва да увеличи капацитета на производство и от месец март да има по-големи доставки“, каза Кирилов. 

До края на март очакваме 54 000 дози от „Модерна”. На 25 януари трябва да пристигнат 3600 дози, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата. 

Очаква се решението на ЕАЛ по отношение на ваксината на „АстраЗенека“. Ако становището е положително и ЕК издаде разрешение, имаме индикация, че през февруари и март ще получим стотици хиляди дози от нея.

"Докато няма становище и оценка, не мога да дам конкретика по отношение на доставките", посочи Кирилов. 

"Напредва и изследването и процедурата по одобрение на ваксината на „Джонсън и Джонсън“, което ни дава надежда, че през март-април ще имаме четири ваксини", допълни той.