Кирил Симеонов се отцепи от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ с емоционално изявление от трибуната.

„Когато влязох в политиката, аз го направих без родители партийци и бизнесмени“, започна той процедурата си.

Снимка: Ладислав Цветков

„Когато се видях със Слави той ме пита за какво съм тук и за какво се боря. Казах му, че се боря срещу статуквото. Вчера гласувахме заедно с тази система и мен ме е срам от това нещо“, каза Симеонов.

Последваха бурни аплодисменти на крака от парламентарните групи на управляващата коалиция и недоволни викове от страна на „Има такъв народ“.

Снимка: Ладислав Цветков

„Хората, които ме познават във Варна знаят, че аз открито съм опонирал на ГЕРБ. Трябва да мога да се прибера вкъщи и да погледна децата си в очите“, заяви Симеонов.

Кирил Симеонов е първият депутат от ИТН, който разказа преди седмица, че е разговарял с премиера Кирил Петков да напусне партията си.

Симеонов беше посрещнат топло обратно в управляващата коалиция.

Пред журналисти в кулоарите на НС той потвърди желанието си да скъса с „Има такъв народ“. „Да, напускам парламентарната група. Вчера срещнах мой познат на улицата, който се разплака. Не съм влязъл за това в ИТН4, каза той.

Коментар имаше и от вече независимият депутат и отцепник Иво Атанасов. „Тук има един проблем и този проблем се нарича Тошко Йорданов“, каза той.

Напусналият остана близо час с бившите си съпартийци, а депутати от "Продължаваме промяната" го чакаха пред вратата. 

След около час Кирил Симеонов напусна стаята и се отправи директно към изхода на парламента. 

„Нашата група си остава стабилна. Ние сме ИТН и сме такива, каквито сме“, заяви Тошко Йорданов и допълни, че остават приятели с Кирил Симеонов. 

Последваха коментари от коалиционните партньори:

„Очаквам и други негови колеги да се присъединят, това е нормално. Мисля, че те, когато отидат при своите приятели, роднини през уикенда да ги видят, тогава ще видят какви са настроенията на хората“, каза Владислав Панев.

„Аз нямам мандат да дърпам когото и да е, имам възможност да говоря с колегите, защото все пак работим на едно и също място и знам, че в групата на ИТН няма чак такова единство“, коментира Александър Симов. 

„Преди малко един от нашите колеги показа SMS-и, които премиерът е пращал в пленарна зала вчера. Натискът върху колегите е огромен. Затова беше настояването за по-бързо гледане на вота на недоверие, защото натискът върху колегите е неистов. Действат ни върху психиката. Включително разбрах, че са пускани проверки срещу мен, срещу господин Каримански, да ни ровят в ДАНС, да търсят неща срещу нас. Явно търсят неща, с които да държат хората. Срещу мен няма какво да намерят. Обидно е, грозно е, недостойно е", отбеляза Ива Митева. 

Преди края на парламентарното заседание Кирил Симеонов подаде декларация в деловодството, че се оттегля.