10% нарастване на БВП, 4% повишаване на инвестициите, 8% нарастване на брутната добавена стойност, 20% увеличаване на износа на стоки и услуги – това отчете служебният министър на икономиката Кирил Петков.

По думите му това са едни големи цифри, които показват икономически растеж. Заедно започнахме промяната и тя трябва да продължи, категоричен беше министър Петков. 

„Реално скоростта, с които се усвоиха тези средства, беше по-бърза отколкото очаквахме“, каза той.

Над 1 млрд. лева ще бъдат дадени по пазарен принцип и с помощта на европейските институции, за да лимитираме риска от корупция, съобщи още служебният министър на икономиката. Той отбеляза, че отделно в държавата са вкарани нови инвестиции, като над 6 от тях са специфично с висок спортен потенциал.

„В Ловеч ще имаме скоро завод за електромобили с инвестиция за над 280 млн.“, припомни той.

Министърът на икономиката се похвали и с няколко мерки за спиране на кражбите. „Спряхме проекта за правителствен комплекс в София Тех Парк, където 190 млн. без конкурс или обществена поръчка бяха засилени с неясна цел. Във ВМЗ- Сопот направихме доста работа с профсъюзите и с работниците, аз оттеглих доверието към Управителния съвет и в момента имаме много добра обстановка за развитието на това предприятие. В българската агенция за инвестиции лимитирахме възможните застраховки до 5 млн. Това махна риска от огромни застраховки, които да отиват в грешните посоки“, посочи министърът.

Той припомни и за работата по язовирите, както и работата на Българската банка за развитие.