Това е огромна победа. Това е само 100-я ден на това правителство и това е национален успех“, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков в Народното събрание.

Изказването му идва след като днес Европейската комисия обяви, че прекратява наблюдението на България и Румъния чрез Механизма за сътрудничество и проверка. Мониторингът над двете държави беше създаден при присъединяването им към Европейския съюз през 2007 г.

„Това нямаше да стане без нас. Акад. Николай Денков и Мария Габриел работиха заедно като отбор и това е един огромен техен успех и успех на цялото правителство”, добави съпредседателят на „Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Той се обърна и към премиерите на Австрия и Нидерландия. „Присъединете се към европейския консенсус. Време е да подкрепите България и Румъния да влязат в Шенген, защото само когато тези две страни са вътре, шенгенското пространство наистина ще стане зона за сигурност. Време е това решение да бъде направено тази година. Оттук-нататък няма повече оправдания”, категоричен е Петков.