В следващите две седмици ще имаме ново управление на ББР. Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков, информира БНР.

„Вече месец и една седмица има едно надиграване със съществуващия надзор на ББР. За мен тези хора са допуснали огромна грешка, давайки 946 млн. на 8 клиента и още близо 1,8 млрд. на останалите 12, което прави общо 20 клиента. Това е абсолютно нецелево използване на държавните средства за подпомагане на малкия и среден бизнес, което е целевата ситуация на банката“, коментира още той в „Неделя 150“.

Той заяви, че иска да видим точно „как са ги раздали тези пари“.

„Не знаем по какви условия и по какъв начин. Страшно бавене и недаване на информация има в момента. Уволних двама от съществуващия надзор, които са раздавали тези кредити. Те пък ни вкараха в съда и обжалват, че нецелесъобразно са били уволнени. Това е една игра на време и те много се надяват, че няма да ми стигне, така че да стигнем до истинската смяна на управлението на ББР“, посочи Петков.

„Вярвам, че в следващите две седмици ще влезем с много професионален надзор, ще има смяна при управителите на банката, а аз вече сложих и ограничение никой да не може да дава повече от 5 млн. от тази банка. Надявам се, че на края на този къс период, в който съм бил министър, ще кажа, че поне ББР сме я направили от - до“, допълни той.