„Искам да се откажа от канадското си гражданство, тъй като има голяма вероятност да бъда назначен за министър“ – това е мотивът, с който икономическият министър Кирил Петков на 21 април т.г. е подал волеизявление до властите. Пресцентърът на повереното му ведомство разпространи нотариално заверено факсимиле на документа.

Датата е отпреди назначаването на служебното правителство - 12 май.

То идва в отговор на твърденията на политици предимно от ИТН, ГЕРБ и ДПС, че заради гражданството си не трябва да бъде част от служебния кабинет.

Партията на Бойко Борисов отнесе въпроса и до Конституционния съд.

„Миналият петък получих потвърждение, че не съм гражданин на Канада. Канадските власти ме уведомиха, че документите, удостоверяващи този факт, са изпратени към Посолството на Канада в Румъния, от където могат да бъдат взети от мен“, обяснява в изявление Кирил Петков.

Снимка: btvnovinite.bg

Според специалиста по миграционно право в Канада Люба Динкова, там отказалият се губи гражданството едва след като властите одобрят и потвърдят неговия отказ.

„Самите миграционни власти в Канада трябва да издадат становище, че кандидатът няма да остане без държава зад себе си. В моя опит не е имало проблем, когато един кандидат има друг паспорт от друга страна и той има гражданство там. Вече, ако е някой, който, примерно, бяга от собствената си държава и се е отказал от нея и е отишъл да търси убежище, вече тогава Канада не би одобрила тази апликация“, обясни Динкова.

Снимка: btvnovinite.bg

А у нас, според столични адвокати, отказът от чуждото гражданство е достатъчен, защото е необратим, а потвърждението му - сигурен.

„Изискуемото по нашата Конституция е направено. Кога този отказ ще бъде обработен административно няма никакво значение. Това лице после не може да каже, отказвам се и искам да продължа да бъда канадски гражданин. Съществува само една крайна хипотеза, в която този отказ може да бъде невалиден и недействителен – ако едновременно с пристигането на отказа при дадения орган, пристигне и отказ от този отказ“, уточни адвокат Георги Коев.

Отговор от Конституционния съд по отправеното питане предстои.