Отпуснати са 182 202 000 лв. за изграждане на правителствен комплекс от 90 000 кв.м в „София Тех Парк“. Договорът е подписан без обществена поръчка с фирма за пълен инженеринг - проектиране, строителство и авторски надзор.

Това обясни на брифинг в Министерския съвет служебният министър на икономиката Кирил Петков.

„Първият въпрос е защо ни трябва 90 000 кв. м административна сграда, вторият е защо такава сграда трябва да се сложи точно в „София Тех Парк“, където трябва да се създават иновации и привличат дейности с висока добавена стойност. Най-важният въпрос е защо нашите пари се дават на инженеринг без обществена поръчка“, допълни той.

Петков не съобщи фирмата, която е взела договора, но според финансовия министър Асен Василев и по този договор има авансово плащане. 

Проверката на язовирите

Петков, заяви, че 630 млн. лв. са дадени на “Държавната Консолидационна Компания“ (ДКК). Тя авансира 100% на държавната компания „Монтажи“ ЕАД, която пък е нейна собственост.

От тази сума пари до момента има само 10 приключени ремонта, като за тях цифрите са били завишени два пъти за цената на бетона и пет пъти за цената на транспорта.

„Огромни суми от нашите пари са дадени по метод, който не минава през обществени поръчки. Това е разхищение на държавния ресурс“, каза още служебният министър на икономиката.

Поръчките са били разделени между 7-8 фирми, като е любопитно, че ремонтите на язовирите „Пазар дере“ и „Злати войвода“ са изпълнени от една и съща фирма.

"Кранове на язовири не съм пипал, със сигурност съм много добър и в затревняването на язовирите", каза още той.

Петков обяви, че виждат проблемно "рейдърски" поведение на ДКК и в отбранителната индустрия, като скоро по темата за дейността на компанията ще бъде публикуван доклад. 

Иск срещу надзорниците на ББР

"Вече пет седмици не можем да влезем в управлението на Българската банка за развитие (ББР), която е раздала неправомерно средства и губим ценно време, в което банката би могла да провежда важни политики за подпомагане на бизнеса. Ето защо ще заведем иск срещу Велина Бурска и Николай Димитров", заяви Петков. 

По думите му точно в този момент имаме нужда от възстановяване на малките и средни бизнеси и не можем да използваме ликвидността на банката, за да го направим.

"Не можем да назначим временен управител на банката. В момента съм назначил управители и надзор, но те са вътрешноведомствени за банката, докато в Търговския регистър не се впише назначението. Те не могат да представляват банката пред трети лица. В момента имаме едно от малките места при фиксиран бюджет, където има ликвидност и не можем да го направим, защото се подават абсолютно нецелесъобразни искове", допълни Петков.