Прокуратурата повдигна обвинения на бившия енергиен министър от кабинета "Петков" - Александър Николов, на заместника му Данаил Николов, както и на бившия шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов. Тримата са разследвани за причиняване на вреди за 88 милиона лева на държавния газов доставчик след спирането на газовите доставки от Русия към България.

От „Продължаваме промяната“ излязоха с позиция. В профила си във Фейсбук съпредседателят на партията Кирил Петков се изказа остро срещу прокуратурата.

„Днес българската прокуратура повдигна обвинение, че български министър е следвал задължителните указания на Европейската комисия. Обвинението е по сигнал на ГЕРБ, които вместо да защитават българските интереси, защитават тези на Путин и поставят под риск българския иск срещу „Газпром“, написа Кирил Петков в профила си в социалната мрежа.

Той пише още, че според него „българската държава е била зависима от десетилетия и цялата газова система е била в хватката на един доставчик – „Газпром“.

„След 12 години управление на ГЕРБ и след 14 години от влизането ни в Европейския съюз, България продължаваше да бъде зависима от същия този единствен доставчик за 95% от своите количества. България беше притисната в ъгъла и беше задушена от липсата на алтернатива. Цените, на които България е купувала газ през този период, бяха по-високи от тези на европейската борса. Въпреки създадената истерия за “хаос и разруха в енергетиката”, първоначалния шок от спирането на доставките от „Газпром“ за цяла Европа, цените се успокоиха и понижиха далеч под тези на руския доставчик“, пише Петков.

По-късно по темата се изказа и Слави Трифонов. Той написа в профила си във Фейсбук:

„И Кирил Петков, и „Продължаваме промяната” излязоха преди малко, след мен, в защита на Александър Николов - бивш министър на енергетиката от квотата на “Има такъв народ“ (факт, който много медии удобно пропускат). От техните думи преди малко става ясно, безапелационно, че министър Александър Николов, който е министър на „Има такъв народ“, е от „добрите сили“. Аз съм лидер на партията „Има такъв народ“, а министърът на енергетиката Александър Николов е мой избор и мое назначение. Значи съм постъпил правилно. „Добър човек“, от „добрите сили“, е мой избор за толкова важен пост, което означава, че и аз съм „добър човек“, от „добрите сили“. Почвам да се обърквам. Един ден съм “лош” и съм „мафиот“, на другия ден съм „добър“ и съм от „добрите сили“. Кой съм аз?“, пише още Трифонов.